Witlofsalade met gekarameliseerde pecannoten en sinaasappel
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/r/c/temp-ufhrbopnwjtbuypgqsza/q1q2ry/image-97.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1921%2C1354%2Cx0%2Cy7%2Csafe&width=980&height=691)
Herinner jij je witlof als een tot snot gekookte prak van je moeder van vroeger? Die tijden zijn voorbij! Je kunt witlof heerlijk in de oven bakken met ham en kaas, maar het is ook heerlijk rauw in een salade. Zoals met fruit en noten!
4 personen Bijgerecht Vega 20 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
- 2 stronken witlof
- 2 sinaasappels
- 1 appel
- 4 verse vijgen
- 100 gram pecan noten
- 50 gram lichte basterdsuiker
- 1 theel fijne mosterd
- 1 eetl witte wijnazijn
- 1 eetl extra vierge olijfolie
Ook nodig:
- aluminiumfolie
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/r/c/temp-ufhrbopnwjtbuypgqsza/u9xcm0/img_3285.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1440%2C1440%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=255&height=255)
Aan de slag!
Stap 1: Smelt de suiker in een pan tot deze helemaal gesmolten is. Schep op een stuk aluminiumfolie en leg de pecannoten in de gesmolten karamel. Pas op, de karamel kan erg heet worden. Laat afkoelen.
Stap 2: Snij de kontjes van de witlof en verdeel de blaadjes over de borden. Snij de verse vijgen in 4 partjes, de appel in stukjes en 1,5 sinaasappel in partjes. Verdeel allen over de borden.
Stap 3: Voor de vinaigrette: meng de olijfolie, mosterd en azijn door elkaar. Pers de overgebleven halve sinaasappel erboven uit en voeg peper en zout toe.
Stap 4: hak de pecannoten in stukken en verdeel over de borden. Top af met de vinaigrette. Eet smakelijk!
_Foodfact_
Witlof is een groente die in het donker wordt geteeld. Als het wordt blootgesteld aan licht verkleuren de blaadjes en krijgt het een bittere smaak. Daarom is het belangrijk om ook thuis de witlof donker te bewaren, zoals in een papieren zak of in de koelkast. Zo houd je de groente het langst vers!
Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!