Smashed avocado op brood met feta en geroosterde amandelen

tonijnsalade

Zin in een voedzame lunch vol van smaak? Maak dan eens deze smashed avocado met feta en amandel. Ik ben een groot fan van feta en dit dit ook regelmatig. Maar ken je dat? Dat je een groot stuk koopt en de helft altijd over blijft? Daarom koop ik mijn feta altijd bij de Albert Heijn. Naast dat ik de smaak erg goed vind is deze verkrijgbaar in een mini verpakking van 2 x 75 gram. Zo gooi je niets weg en heb je weer een stuk liggen in de koelkast die je kunt gebruiken in je volgende gerecht of salade! 

2 personen          Lunch          15 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • 2 dikke sneden brood 
  • 1 avocado
  • 1 knoflookteen
  • 75 gr feta
  • 1 theel gerookt paprikapoeder
  • citroensap
  • 20 gr amandelschaafsel
  • extra vierge olijfolie 
  • eventueel 1 eetl ajvar (geroosterde rode paprikasaus)

Ook nodig

  • Grillpan

Aan de slag!

Stap 1: Smeer de snedes brood in met de olijfolie, peper en zout en grill goudbruin aan beide kanten. Rooster ondertussen in een droge hete pan het amandelschaafsel en hou apart. 

Stap 2: Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil en prak dit in een kom. Pers de teen knoflook uit voeg samen met peper en zout toe. Voeg tenslotte 1/2 theel citroensap en 1 theel olijfolie toe en meng tot een geheel. 

Stap 3: Verdeel de smashed avocado over de snedes en verdeel het paprikapoeder erover. Verkruimel de feta en het amandelschaafsel erover. 

 

In plaats van de feta te verkruimelen over het brood kun je deze ook kort verwarmen in de oven met wat ajvar (rode paprikasaus). Leg hiervoor de feta in een ovenschaal en besmeer met de ajvar. Verwarm 15 minuten in de oven op 190 graden en geniet van een heerlijke lunch. Eet smakelijk!

_Foodfact_

Ajvar is nog niet heel bekend in Nederland. Het is een saus van geroosterde rode paprika en geroosterde aubergines en het wordt veel in Balkanlanden gegeten. In sommige supermarkten is het te koop, maar je vindt het zeker ook bij de Turk. Er is een milde en een pittige variant. Wil je meer gerechten met ajvar proberen? Maak dan eens deze orzo met gesmolten feta, ajvar, balsamico en peterselie.

Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!