Orzo met gesmolten feta, ajvar, balsamico en peterselie

Feta wordt vaak gebruikt in salades, maar heb je deze wel eens gewarmd gegeten? De combinatie met paprikasaus is heerlijk! Mocht je dol zijn op geitenkaas, dan kun je de feta hiermee eventueel vervangen. 

4 personen          Hoofdgerecht         40 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • 300 gr orzo 
  • 4x 75 gr feta
  • Ajvar paprika / aubergine saus mild (Podracka)
  • 2 paprika’s 
  • 3 tasty tom tomaten 
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 6 eetl balsamico azijn 
  • 1 bakje platte peterselie

Ook nodig 

  • ovenschaal
  • grillpan
  • bakkwastje

Aan de slag!

Stap 1: Verwarm de oven op 200 graden. Leg de feta in een ingevette ovenschaal en besmeer rijkelijk met de saus. Zet 15 minuten in de oven tot de feta is gesmolten.

Stap 2: Kook intussen 800 ml water. Verhit een hapjespan, voeg vervolgens de orzo toe en laat 1 minuut bakken. Verkruimel de bouillonblokjes en voeg een kwart van het water toe. Orzo bereid je net als risotto, steeds een beetje water erbij. Je stopt als de korrels al dente gaar zijn. Voeg aan het eind een scheutje milde olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout toe en schep om.

Stap 3: Snij de paprika in reepjes en smeer beide kanten van de plakken met een bakkwastje in met milde olijfolie, peper en zout. Snij de tomaten doormidden. Bak de paprika in een hete grillpan 2 minuten per kant. Schep uit de pan en bak de tomaten nog 2 minuten op de platte kant. Houdt apart. Snij de peterselie fijn. 

Stap 4: Schep de orzo op de borden en verdeel de groenten erover. Schep de feta in 1 stuk op de borden en besprenkel met de peterselie. Eet smakelijk!

 

Dol op feta? Voeg eventueel wat extra feta toe aan de orzo en roer dit erdoorheen met wat extra ajvar. Dit geeft extra smaak aan de orzo!

_Foodfact_

Wist je dat orzo lijkt op rijst, maar een pastasoort is? Het bevat naast veel eiwitten ook veel vitamine A, B en E. Meer dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst! Een prima basis dus voor je soep, salade of ovenschotel! 

Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!