Tonijn tataki met soja saus en bosui
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/r/c/temp-ufhrbopnwjtbuypgqsza/5caeru/image-116.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1919%2C1369%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=980&height=699)
Supersnel een gezonde maaltijd op tafel? Kies dan voor deze tonijn tataki! In kleine portie lekker als voorgerecht en als grotere portie met rijst en salade als hoofdgerecht. Geen fan van tonijn? Vervang deze dan door zalm. Vind je de visboer te duur? Bij Lidl verkopen ze ook verse tonijnsteaks à ongeveer €3 per stuk.
4 personen Hoofdgerecht 20 minuten bereidingstijd (en 1 uur marineren)
Ingrediënten
- 4x 100 gram verse tonijn
- 3 eetl witte sesamzaadjes
- 3 eetl zwarte sesamzaadjes
- 4 eetl olijfolie
- 2 bosuitjes
Voor de saus
- 2 eetl sojasaus
- 2 eetl dark soja saus
- 1 teen knoflook
- 1 eetl sesamolie
- 1 theel donkerbruine suiker
- 1 theel maizena
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/r/c/temp-ufhrbopnwjtbuypgqsza/u9xcm0/img_3285.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1440%2C1440%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=313&height=313)
Aan de slag!
Stap 1: Meng voor de saus alle ingrediënten samen in een steelpan en voeg 50 ml water toe. Roer goed door en laat zachtjes inkoken tot gewenste dikte. Snij het groene deel van de bosui in ringen.
Stap 2: Meng de sesamzaadjes door elkaar op een plat bord en duw de tonijn hierin zodat de zaadjes goed blijven plakken. Bak de tonijnsteaks 1 minuut per kant in een hete pak met de olie.
Stap 3: Snij de tonijn in dunne plakjes, verdeel de saus erover en top af met de bosui. Eet smakelijk!
_Foodfact_
Wist je dat een tonijn wel 75 km per uur kan zwemmen? Ze kunnen wel 9 jaar oud worden, zo'n 200 kilo wegen en 2 meter lang worden. Er is veel te doen om duurzaam gevangen tonijn. Zo hebben veel fabrikanten het Dolphin Safe logo op hun verpakkingen (vrij van bijvangst). Dit is echter geen keurmerk en er wordt ook niet op gecontroleerd. Daarnaast gaat het alleen over de bijvangst van dolfijnen, en niet over de bijvangst van andere dieren zoals haaien of schildpadden. Ook zegt het niets over de overbevissing van de tonijn. Fish Tales is een Nederlands merk waarbij je zeker weet dat je duurzame vis koopt. Het heeft een MSC keurmerk (tegen overbevissing), is met de hengel gevangen en laat dus geen netten achter in de zee. Dat is nog eens eten met een goed gevoel!
Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!