Tajine met kipdij, citroen en peterselie

Tijd om uit te pakken? Maak dan deze heerlijke tajine vol smaak! Het gerecht wordt klaargestoomd met gember, kurkuma, komijn, peterselie en citroen. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat! Geen tajine in huis? Geen probleem! Je kunt dit gerecht ook maken in een braadpan met deksel. 

4 personen          Hoofdgerecht         60 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • 600 gr kipdij filet
  • 700 gr vastkokende aardappelen
  • 3 trostomaten 
  • 1 grote ui
  • 1 citroen
  • stukje verse gember (2 cm) 
  • verse peterselie
  • 20 gram amandelschaafsel 
  • 2 eetl milde olijfolie 
  • 1 theel kurkuma 
  • 1 theel gemalen komijnzaad 
  • eventueel libanees platbrood voor erbij 

Ook nodig

  • Tajine (of braadpan met deksel)

Aan de slag!

Stap 1: Snipper de ui, snijd de knoflook en de tomaten fijn en snij de citroen in plakken en verwijder de pitten. Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm breed. Snij de peterselie fijn en snij de kip in vieren. 

Stap 2: Warm de schaal van de tajine op en verhit de olie in de schaal. Fruit de ui 5 minuten en bak de knoflook de laatste 2 minuten mee. Rasp de gember en voer het toe aan het mengsel. Voeg de kipdij en de komijnzaad, kurkuma en peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar. 

Stap 3: Voeg de aardappel, een handje verse peterselie, de plakjes citroen, de tomaten en 150 ml water toe en laat 30 minuten stoven met deksel erop. 

Stap 4: Verhit een droge pan en rooster het amandelschaafsel zonder boter of olie goudbruin. Houd apart. 

Stap 5: Schep alles goed om en voeg peper en zout toe. Top af met extra peterselie en het amandelschaafsel. Eet smakelijk! 

 

_Foodfact_

Om de tajine niet te warm te laten worden gebruik ik altijd een warmhoudplaatje voor op het gas. Door de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht. Dit maakt het een gezonde manier van koken omdat je minder boter en olie nodig hebt. Vaak wordt vlees gecombineerd met fruit, zoals kip en citroen als in dit gerecht. Maar je kunt ook lam bereiden met pruimen of konijn met abrikoos. 

Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!