Spaanse paella

We hebben allemaal wel eens paella gegeten. Maar wanneer je deze in Valencia hebt gegeten weet je pas echt wat lekkere paella is, hier komt het namelijk oorspronkelijk vandaan! In mei 2023 heb ik in Spanje geleerd de echte Valenciaanse paella te maken. Genieten!

4 personen          Hoofdgerecht          60 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • 300 gram bomba rijst
  • 750 gram kipdijfilet
  • 200 gram tuinbonen 
  • 50 gram tomatenpuree 
  • 3 teentjes knoflook
  • 0,15 gram saffraan
  • gerookt paprika poeder (La Chinata, zie foto)
  • een tak rozemarijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • extra vierge olijfolie 

Ook nodig

  • paella pan of hapjespan
  • vijzel (niet noodzakelijk)

Aan de slag!

Stap 1: Maak de kip schoon en snij in grote stukken. Dop de tuinbonen en snij in grove stukken. Snij de knoflook heel fijn. 

Stap 2: Vet de pan goed in met extra vierge olijfolie en bak hierin de kip goudbruin met wat zout. Verplaats naar de buitenrand van de pan waar het minder heet is. Als de pan heet is blijf de kip iets plakken. Laat het tot het zelf loslaat en draai dan om. Het vlees droogt sneller uit als je er te veel aan zit. Bak vervolgens de bonen met wat zout in het midden van de pan tot deze bruin worden en schuif ook deze vervolgens naar de zijkant. 

Stap 3: Verwarm de knoflook in het midden van de pan op laag vuur met 1 eetlepel gerookt paprikapoeder en meng vervolgens met de tomatenpuree. Meng het samen met de kip en de bonen en voeg de kippenbouillon toe tot dit net over de dopjes aan de zijkant van de paella komt (of in de hapjespan als alles onder water staat). 

Stap 4: Stamp in een vijzel de saffraan fijn en voeg toe aan de pan. Voeg vervolgens wat water toe aan de vijzel en je ziet dat het geel wordt van de saffraan restjes. Om niets te verspillen van het kostbare saffraan voeg je ook dit water toe aan de pan. Heb je geen vijzel? Snij het dan heel fijn en voeg toe aan de pan. Saffraan kan erg overheersend zijn, dus proef tussentijds goed of het al op smaak is. 

Stap 5: Leg de rijst als een dam in het midden van de pan in de lengte en verdeel het over de paella pan. Zet je kookwekker op 18 minuten. De eerste 5 minuten staat het vuur hoog, dan 5 minuten middelhoog en de laatste 8 minuten op laag vuur. De laatste 30 sec zet je het vuur hoog. Hiermee creëer je dat de onderkant van de paella een klein beetje aanbakt waardoor het een bite krijgt. Leg het takje rozemarijn erop. Buen apetiio!

 

_Food fact_

Saffraan is de duurste specerij ter wereld. De stampers van de saffraankrokus worden met de hand geplukt en vervolgens gedroogd. Dit is een arbeidsintensief proces en dit maakt de specerij erg duur. Wist je dat er ongeveer 200 bloemen nodig zijn voor 1 gram saffraan? Het woord is trouwens afgeleid van het Arabische woord Za’faran’, wat ‘geel’ betekent, gelijk aan de kleur die de draadjes afgeven. 

Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!