Risotto met geroosterde groentesaus

Waarom een pastasaus uit pot als je hem zelf kunt maken?! Deze risotto zit vol met groenten en is heerlijk op smaak door de gerookte paprikapoeder en parmezaan. De saus heeft puntpaprika als hoofdingrediënt. Deze koop je in de supermarkt vaak in een zak. Heb je deze over? Grill ze dan in een grillpan (of op de bbq) met wat olie en grof zeezout, dan heb je gelijk een heerlijk bijgerecht!

4 personen          Hoofdgerecht         20 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • 300 gr risottorijst
  • 6 puntpaprika's
  • 1 prei
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 8 tomaten
  • 1 bosje basilicum
  • 2 theel paprikapoeder
  • 60 gr parmezaan
  • 20 gr roomboter
  • 2 blokjes groentebouillon

Aan de slag!

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de puntpaprika's in stukken en verwijder de zaadlijsten. Snij de prei in grove ringen en kneus 2 tenen knoflook. Leg de paprika, prei en knoflook op een bakplaat, besprenkel met olie, peper en zout en bak 15 minuten in de oven. Snij de overige knoflook fijn en snipper de ui. Kook 1,5 liter water. Snij de basilicum fijn. 

Stap 2: Verhit de roomboter in de pan en fruit de ui gedurende 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de risotto korrels toe tot deze glazig zijn. Verkruimel de bouillonblokjes over de pan en voeg een scheut water toe. Als het vocht is opgenomen voeg je wederom water toe en je blijft dit herhalen. Blijf regelmatig roeren. Proef af en toe even hoe gaar de rijst al is. Deze is goed als de buitenkant zacht is, maar van binnen nog een bite heeft. 

Stap 3: Haal de groenten uit de oven en pureer met de helft van de basilicum, het paprikapoeder en de parmezaan tot een gladde saus. Voeg toe aan de risotto en roer goed door. 

Stap 4: Snij de tomaten in kleine blokjes en meng met het overige basilicum, een scheut extra vierge olijfolie, peper en zout. Serveer de risotto met de tomatensalade. Eet smakelijk!

Variantie tip_

Toen ik dit gerecht maakte zag ik een overgebleven stuk prei in de koelkast liggen, en daarom heb ik dit opgenomen in het recept. Heb je nog een stuk courgette liggen? Gebruik deze dan! Zo voorkomen we verspilling en scheelt dit weer in de boodschappen. Win - win! 

Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!