Hasselback aardappels met knoflook en rozemarijn
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/r/c/temp-ufhrbopnwjtbuypgqsza/2uvujc/img_3468.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1921%2C1354%2Cx0%2Cy86%2Csafe&width=980&height=691)
De hasselback aardappel, misschien ken je hem al. Het is een manier van bereiden waarin je inkepingen maakt in een aardappel, zonder deze helemaal door te snijden. De naam is afgeleid van het Hasselbacken hotel in Stockholm, waar het gerecht voor het eerst werd geserveerd in de jaren '50. Je kunt het best vastkokende of zoete aardappels gebruiken, deze blijven het mooist tijdens het insnijden. Varieer lekker met kruiden die je zelf lekker vind!
4 personen Bijgerecht Vega 60 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
- 4 vastkokende aardappels
- 4 tenen knoflook
- gerookt paprikapoeder
- 1 bakje rozemarijn
- 4 eetl milde olijfolie
![](https://primary.jwwb.nl/public/i/r/c/temp-ufhrbopnwjtbuypgqsza/u9xcm0/img_3285.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1440%2C1440%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=255&height=255)
Aan de slag!
Stap 1: Verwarm de oven op 200 graden. Boen de aardappels goed schoon en snijd de rozemarijn fijn. Snij de aardappels in, maar niet helemaal door. Zorg dat er een halve cm tussen de sneden zit. Tip: leg aan beide kanten van de aardappel een voorwerp zoals een mesje zodat je mes hierop terecht komt bij het insnijden. Zo voorkom je dat je de aardappel per ongeluk doorsnijdt. Snij de knoflook in flinterdunne plakjes.
Stap 2: Verdeel de plakjes knoflook tussen de inkepingen en besprenkel met de rozemarijn en paprikapoeder. Verdeel 1 eetlepel olijfolie per aardappel over de sneden en besprenkel met peper en zout. Zet de aardappels een uur in de oven.
_Variatie tip_
Ziet er leuk uit hè, die hasselback aardappel! Je kunt hetzelfde doen met een grote tomaat. Steek plakjes mozzarella in de inkepingen, besprenkel met balsamico azijn, zout en basilicum, en voilà, je hebt een hasselback caprese bijgerecht. Staat super op tafel! Klik hier voor het recept!
Fan van dit gerecht? Misschien vind je deze gerechten ook lekker!